Sunday, October 13, 2013

Khasiat makan buah avocado

Buah avokado adalah salah satu buah yang dicipta dengan pelbagai khasiat yang memberi banyak kebaikan kepada tubuh manusia. Jadi, kita disarankan seperti dalam piramid makanan yang seimbang untuk lebihkan pengambilan buah dalam kehidupan kita. Mari lihat apa khasiat yang boleh diperoleh dari memakan buah ini.

manfaat buah avokado pada kesihatan


Mengawal tekanan darah 
- Avokado  merupakan sumber besar kalium , yang membantu dalam mengawal paras tekanan darah.

Menggalakkan kesihatan mata
- Avokado adalah sumber  lutein karotenoid yang sangat baik, dimana ianya adalah untuk membantu melindungi mata daripada daripada katarak.

Melindungi daripada kanser
- Banyak kajian telah menunjukkan bahawa avokado boleh menghalang pertumbuhan kanser prostat dan juga berkesan dalam mencegah kanser payudara.

Menyembuhkan nafas berbau
- Avokado adalah salah satu pencuci mulut yang terbaik secara semula jadi dan bertindak untuk melawan daripada nafas berbau. Ini kerana ia  membersihkan usus yang merupakan punca sebenar nafas berbau.

Ciri-ciri anti -penuaan
- Avokado kaya dengan antioksida dan bermanfaat dalam mencegah gejala penuaan. Ia juga membantu  meningkatkan sistem imun , melambatkan proses penuaan, dan menggalakkan sistem saraf yang sihat.

Penjagaan Kulit
- Minyak avokado ditambah dalam bahan pembuatan kosmetik kerana keupayaannya untuk menyuburkan kulit dan membuat kulit anda bercahaya. Ia juga membantu dalam merawat penyakit kulit yang menyebabkan kemerahan kulit.

Berat badan
- Avokado mempunyai 200 kalori bagi setiap 100 gram. Biasanya , buah-buahan mempunyai kira-kira 60-80 kalori bagi 100 gram. Oleh kerana jumlah yang tinggi kalori, avokado adalah makanan yang terbaik bagi orang-orang yang ingin menambahkan berat badan. Avokado adalah sumber kalori yang sihat , tidak seperti lain-lain makanan kalori yang mungkin mengandungi lemak tepu yang berlebihan dan gula yang berlebihan.

Mengekalkan kesihatan jantung
- Avokado mengandungi vitamin B6 dan asid folik , yang membantu mengawal tahap homocysteine ​​. Tahap homocysteine ​​dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung. Avokado juga mengandungi vitamin E, glutation, dan lemak monotaktepu, yang membantu dalam mengekalkan jantung yang sihat.



5 comments:

Unknown said...

thanx for the info auza :)

licha said...

tak pernah makan lagi. hm.. singgah sini dear

petapa said...

teringin la pulak... nice info la
hit me back:KTM 390 bakal fenomena di Malaysia

Unknown said...

suka makan buah ni campur dgn susu krimer.. hehe..

licha said...

tak pernah mkn buah ni.. huhu..